Monday, July 13, 2020

Baking is my patience

Alkisahnya last Friday , bila customer dari Cobram tempah kek chocolate indugence 2biji, and Pandan Serimuka Cheesecake 2 biji. Syukur alhamdulillah rezeki Allah bagi. tup tup petang Khamis tu, adik manis pun add on sebiji lagi Chocolate Indulgence. 

Nak kata terror tu tak sangat lah , sebab dah lama kan tak amik tempahan Chocolate Indulgence. almost 8 years rasanya. masa dok Kuantan dulu setakat Chocolate Indulgence nie kira kacang lah kan... hahhaha. takper, buku resepi n tips masih ingat. alhamdulillah 3 biji Chocolate Indulgence siap dengan jayanya.


Alhamdulillah. dah siap rasa lega sangat, sebab bukan senang bila kita nak memenuhi citarasa orang. syukur feedback yang di berikan sangat memberangsangkan.




3 Chocolate Indulgence yang siap delivered kat customer di Cobram & takeaway utk di bawa ke Melbourne.
ok kek yang kedua nie memang menguji kesabaran. Allahu masa nak buat based dia emosi mama tengah tak stabil, 3 biji based dia tak mo jadi, bantat habih. dekat 1 dozen teluq jugak lah buang. maka hari Khamis lepas subuh tu baru buat balik. 

Is not easy tau kalau buat kek emosi terganggu, walaupun dah follow step tetap tak mo jadi. maka dengan hati yang try positif, maka pagi Khamis tu berjaya juga menyiapkan kek yang edua. Pandan Serimuka Cheesecakes. memang nampak senang, tapi proses nak buat dan nak pastikan chesse tak overbake juga sangat penting. Maka terhasillah kek nya walaupun simple, tapi yang penting rasa nya sangat sangat mengancam. memang punah lah diet kalau makan dia...hihhihi.


Nie keknya simple jer deco, tapi proses nak buat dia sangat renyah. Mana taknya dari lps subuh sampai Isyak baru siap....sebab nak pastikan tekstur dia cantik.

alhamdulillah dah selesai semuanya. Tq tau sudi beli n order ngan niza.


No comments:

Post a Comment

Perjalanan ke South Australia.

Harini baru ada kesempatan update blog setelah sekian laa tak melakukannya. Bukan kerana sombong atau tak ada cerita, tetapi masa terlalu me...