So balik dari shopping, terus ler sediakan bahan. Nasib bahan semua cukhp πππ
Ok jangan tanya mama sukatan tau sebab nie main campak jer yang penting ada rupa dan rasa.
Bahan bahan (yang mama guna tau)
6 biji kentang
Cendawan butang
Beef minced
1 biji Bawang holland
Capsicum hijau & merah (suka hati korang nak letak ka tak mo letak) πππ
Garam
Spagethi herbs
Spagethi sauce @ tomato puree (mama guna spagethi sauce.
Cara buat:
Kentang di rebus lepas tu lecek - lecek macam buat homemade mashed potato.
Masukkan garam sedikit, butter, white peppers n susu segar.
Untuk inti:
Tumis bawang, & capsicum sampai naik wangi (mama guna butter utk menumis)
Masukkan cendawan butang.
Lepas tu masukkan minced beef dan goreng seketika sampai agak kering sikit, baru masukkan spagethi sauce. Masukkan garam secukup rasa dan spagethi herbs. Oh yer, mama saja tambah lemon pepper. Lps dah masak ketepikan sekejap.
Ok, first sekali, layer kan kentang dalam bekas yang korang nak bakaq lah kan. Macam mama dlm bekas kecik comei nie.
Lepas tu masukkan inti.. Banyak mana korang nak buat terpulang lah kan. π
π
Cheese tu optional lah korang nak letak atau tak yer. Mama letak sebab en boss suh letak. π€£π€£π€£π€£π€£
Tutup balik ngan kentang (sebab tu jangan letak banyak nanti tak cukup. Yang satu tu tak cukup lah tu.. So lepas tu letak cheese sebagai layer atas )
Dah tu, pukui sebiji kuning telur, sapu lah kat permukaan atas tu untuk bagi berkilat. Mama lepas tu tabur sikit spagethi herbs sebelum bakaq.
Ok mama bakaq dalam suhu 150°c selama 15 - 20 minit.
Siap di hidangkan. Sebiji dah habis, ada baki 3 biji utk mama sahur esok....
Selamat mencuba ualls.
No comments:
Post a Comment