Tuesday, July 21, 2020

Daging Merah Ala Thai

Tak pernah buat pun sebelum nie. Kiranya first time lah kan. So masa tanya cik gugel, resepi nie dari Sis Shiela Rusli.

Bila tengok bahan yang digunakan sangat simple. 

Meh mama share resepi nie. Confirm jadi. 

Bahan - bahan

Daging, di rebus dengan sedikit pewarna merah hingga empuk. 
 1 biji Bawang Holland
Capsicum merah dan hijau... (nie mama guna setiap color hanya suku jer) 
Bawang putih untuk menumis
Kacang panjang (kalau suka lah) 
Sos Tomato
Sos Tiram
Sos ikan
Cili giling 2 sdbesar
Daun bawang (mama tak letak sebab x ada) 

Cara buat:
1. Masukkan sedikit minyak, dan gorebg yang di rebus tadi hingga kekuningan sikit dan asingkan ke tepi. 

2. Tumis bawang putih, dah agak garing sikit, masukkan cili giling dan tumis hinhga masak atau garing.

3. Masukkan sos tomato, sos tiram dan sos ikan. Kacau 

4. Masukkan daging dan kacau sebati. Masukkan bawang holland, capsicum tadi. 

5. Satukan rasa dengan garam dan gula. 

6. Siap dah. Cukup rasa semua. 

No comments:

Post a Comment

Perjalanan ke South Australia.

Harini baru ada kesempatan update blog setelah sekian laa tak melakukannya. Bukan kerana sombong atau tak ada cerita, tetapi masa terlalu me...